Przepiśnik Irenki

Przepiśnik Irenki


*** Barszcz czerwony ***


(porcja dla 8 osób)

Składniki:
4 buraczki
1 średnia cebula
16 goździków
cytryna
sól, cukier
szklanka śmietany

Sposób wykonania:
Buraki obrać, poszatkować, zalać wodą, zagotować. Cebulę obrać, naciąć "na krzyż", każdą ćwiartkę "nabić"4 goździkami, dodać do gotującego się wywaru. Gotować uważając, aby nie przerwać wrzenia, do czasu aż poszatkowane buraki zaczną tracić kolor. Wówczas wyłączyć wywar, zalać go ok. 1 l. zimnej wody i odstawić na minimum 1 godz. Po tym czasie wywar odcedzić, ponownie postawić na ogniu i doprawić do smaku: wyciśniętym sokiem z cytryny, solą, ewentualnie cukrem (może być trzcinowy). Do kubeczka odlać trochę wywaru i dodać do niego śmietanę. Dobrze wymieszać i dodać do zupy (najlepiej przecedzić przez sitko, aby uniknąć grudek). Zagotować. Na koniec można dołożyć łyżkę naturalnego masła.

*******************************************




Składniki:
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju


Wykonanie:

Cukier wsypać do miski, utrzeć z jajkami. Dodać mąkę i proszek. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać olej.

Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Na wierzchu układamy dowolne owoce ( u mnie byłby to truskawki, ale równie dobrze mogą być jabłka, śliwki, rabarbar i jagody lub co tam chcecie). Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (ok. 25 minut). Sprawdzić patyczkiem.


********************************************


*** Blok ***



Składniki:
1 kostka masła (lub margaryny)
1/3 szkl. wody
2/3 szkl. cukru
4 łyżki kakao

1/2 op. mleka w proszku,
herbatniki
ew. bakalie

Wodę, masło, cukier i kakao połączyć, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia.
Do masy wmiksować 1/2 opakowania mleka w proszku. Wkruszyć herbatniki, dodać bakalie. Całość wyłożyć do lekko natłuszczonej formy i schować do zakrzepnięcia do lodówki.

Smacznego!

*****************************************

*** Faworki ***





Składniki:
(porcja na 4 kopiaste talerze)

7 żółtek
1 jajko
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka masła
1 łyżka spirytusu (lub octu 10%)
20 dag śmietany (kwaśnej)
ok. 4 szkl. mąki

Ciasto trzeba wymieszać i utłuc. Ma być twarde ale bardzo dobrze wyrobione. 
Odcinać po kawałku i wałkować cieniutkie placuszki, które następnie kroi się w paski i skręca w charakterystyczne kokardki.
Smażyć krótko, do zrumienienia.

Smacznego!


****************************************

*** Grzaniec ***




Składniki:

0,5 l. piwa jasnego
miód
imbir
goździki
cynamon
kardamon
cytryna

opcjonalnie: pieprz czarny,
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
 lub (w przypadku braku powyższych przypraw) przyprawa do grzańca lub przyprawa do piernika (uwaga! żeby nie zawierała mąki!)

łyżka rumu

można też na koniec dodać żółtko jaja kurzego (ja go nie dodaję)

Piwo przelewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu. Do ciepłego piwa dodajemy miód (w moim przypadku była to spora łyżka miodu lipowego) oraz przyprawy (wedle uznania). W moim przypadku były to: 

3 wiórki imbiru
8 goździków
mała łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
plasterek cytryny

P.S. Rumu na stanie nie miałam.

Całość podgrzać starając się nie przekraczać temperatury 40 stopni C, powyżej której miód traci swoje zdrowotne właściwości. Przelać do kubeczków, spożywać mocno ciepły.


Smacznego!


*** Grzaniec dla dzieci ***


składniki:

0,5 l. mleka (lub wody)
2 łyżki miodu
6 goździków
łyżeczka cynamonu
2 wiórki imbiru
szczypta kardamonu
plasterek cytryny

Przygotować tak, jak grzaniec piwny. Wlewając do kubeczków dobrze jest użyć sitka. Podawać mocno ciepłe.

Smacznego!


****************************************

*** Jeżyki ***



Składniki:

2/3 kostki masła (lub margaryny)
2 szkl. cukru (może być trzcinowy)
6 łyżek mleka
3 łyżki kakao

ok. 1/2 op. płatków owsianych (lub: ryżu preparowanego, migdałów, wiórków kokosowych...)

Składniki zagotować. Jeśli ktoś lubi może dodać zapach, pokruszą wanilię albo inny wynalazek wg upodobań. Ja robię bez "polepszaczy". Do masy dodać płatki owsiane, ryż preparowany, migdały. Moje są z płatków owsianych. Na taką porcję schodzi ok. 1/2 opakowania. Chwilę pogotować. 
Gęstą masę wykłada się łyżką na talerz.

Smacznego!


****************************************

*** Orzechowiec ***


Składniki (ciasto):

40 dag mąki
30 dag cukru pudru
5 dag masła
2 jaja
3 łyżki miodu naturalnego
1/2 szkl. mleka
proszek do pieczenia (na 1/2 kg. mąki)

Rozpuścić masło z miodem i cukrem. Jajka roztrzepać w mleku. Składniki połączyć. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ok. 30 min. (sprawdzać patyczkiem).

Składniki (krem):

puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub kajmak hand made z mleka i cukru)
2-3 dag masła

Ugotować nugat (lub kajmak jak ktoś woli). Ja gotuję ok. 2 godzin. Kajmak domowej roboty z mleka i cukru zajmuje podobną ilość czasu, więc spokojnie możecie się pokusić, jeśli macie ochotę się "pobawić". 
Ugotowany nugat ostudzić. Wmiksować do niego masło (musi być w temperaturze pokojowej, żeby krem się nie zważył). Za duża ilość masła z kolei może poskutkować tym, że krem będzie się "mazał".
Do kremu dodać orzechy, migdały lub co kto lubi. Ja dodawałam orzechy włoskie, ziemne a teraz migdały.

Ciasto przekroić na dwa blaty, posmarować w środku i na wierzchu kremem.

Smacznego!

***************************************

*** Paszteciki ***


* przepis na ciasto *


Składniki:
3 szkl. mąki
3 dag drożdży
1 jajko
1 szkl. mleka
szczypta soli
szczypta gałki
szczypta cukru
1/4 kostki masła

Sposób wykonania:
Wykonać ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z cukrem w szklance letniego mleka - odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wysypać na stolnicę, dodać zaczyn. Wymieszać. Na koniec dodać stopione masło i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich pojedynczo rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, napełnić farszem i przełożyć do lekko natłuszczonych foremek. Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do ok. 190-200 stopni C.


* przepis na farsz *

Składniki:

ok. 1/2 kg dowolnego mięsa
2 cebule
sól, pieprz, majeranek
(ewentualnie inne przyprawy do smaku)

Sposób wykonania:

Ugotowane mięso zmielić lub posiekać. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zezłocić na patelni. Dodać mięso i całość przyprawić do smaku. Do mięsa z kurczaka można dodać słodką paprykę i kurkumę. Dodawać jako farsz do pasztecików lub krokietów.

Smacznego!

****************************************

*** Pasztet ***



Składniki (na dwie blachy "keksówki"):

0,25 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
0,25 kg mięsa wołowego (np. pręga)
0,25 kg podgardla wieprzowego
0,25 kg wątróbki
2 kajzerki
1 cebula
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
bułka tarta do posypania
ew. kilka wiórków smalcu

Mięso należy ugotować z warzywami (nie musi być bardzo miękkie). Po wyjęciu mięsa w części wywaru sparzyć wątrobę (tak, aby nie wyciekała krew). W części przestudzonego wywaru namoczyć kajzerki (miękkie odcisnąć). Mięso zemleć w maszynce do mięsa, 3-4 razy (w zależności od uznania), dodając do mielenia sporą cebulę. Bułki zmielić z ostatnią porcją mięsa. 
Całość wymieszać w misce, dodając 2 jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Blachy wysmarować smalcem, posypać tartą bułką. Pasztet włożyć do foremek, na wierzchu posypać tartą bułką. Można położyć 2-3 wiórki smalcu.





Piec ok. 45 - 60 min. w temperaturze 180 stopni.



Smacznego!


**************************************************

*** Pączki ***





Składniki:
(porcja na 40 - 50 pączków)

1 kg mąki pszennej
20 dag cukru
15 dag masła (lub margaryny)
5 żółtek
1/2 l. mleka
5 dag drożdży
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z niewielką ilością letniego mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę cukru utrzeć z żółtkami do białości. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z drożdżami, żółtkami i letnim mlekiem. Można dodać startą skórkę pomarańczową, cytrynową, zapach rumowy lub co chcecie.  Wyrabiać do momentu tworzenia się bąbelków. Dodać roztopione masło i wyrabiać aż będzie odstawać od brzegów naczynia. Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto wyrzucić na stolnicę, rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. i wycinać z niego szklanką kółka. Na środek kółek nakładać niewielką ilość marmolady i szczelnie zaklejać. Każdą uformowaną kulkę odkładać na oprószoną mąką deskę albo papier do pieczenia do wyrośnięcia.

Smażyć na gorącym tłuszczu (sprawdzać odrobiną ciasta albo na kawałeczku ziemniaka) na niezbyt intensywnym ogniu - pączki mają powoli się rumienić. Za duży płomień może spowodować, że pączki spalą się na zewnątrz a w środku pozostaną surowe. Sprawdzać patyczkiem.

Zdjęte z tłuszczu pączki kłaść na bibułce, żeby odsączyć je z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




****************************************

*** Piernik (ulubiony) ***























Składniki:

































2 szkl. cukru,
4 szkl. mąki,
3 jajka,
1 szkl. śmietany,
1 łyżka sody,
przyprawa do piernika,
ok. 1 szkl. miodu,
dowolne bakalie (np. orzechy włoskie, rodzynki, suszone śliwki)

Z połowy szklanki cukru zrobić karmel. Resztę cukru utrzeć z jajkami. Dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody oraz resztę składników ciągle mieszając. 
Na ostatku dodać bakalie i upiec (ok. 170 stopni). Piec do zrumienienia skórki. Sprawdzać patyczkiem.

Smacznego!




****************************************






*** "Pieszczoch"***








***"Pieszczoch" - cz. 1 czyli zakwas żytni***



*Zakwas*




Zakwas przygotowujemy 5 dni. Tak, dobrze przeczytaliście: dni. 5. 
A teraz po kolei:

1.
(Czyli pierwszego dnia...)
1/2 szkl. mąki żytniej wymieszać z 1/2 szkl. letniej wody. Całość zostawiamy w dużym słoiku przykrytym gazą, w ciepłym miejscu.

2. 
(Dzień drugi...)
Do słoja wsypujemy jeszcze 1/4 mąki i dolewamy tyleż letniej wody. Całość ponownie mieszamy i odstawiamy.

3. 
Dodajemy kolejną 1/4 szkl. mąki i tyle samo letniej wody. Mieszamy, odstawiamy.

4. 
Tym razem dodajemy znowu 1/2 szkl. mąki i 1/2 szkl. letniej wody.

5.
Ostatniego dnia dodajemy już tylko płaską łyżkę mąki i tyleż letniej wody. Mieszamy i dostawiamy. Po 2 godzinach (co za odmiana;)) zakwas jest gotowy do użycia.



*** "Pieszczoch" - cz. 2 czyli zaczyn 1 i 2 *** 


Pamiętajcie, że to przepis ze strony Wielkie Żarcie (tu), z pewnymi modyfikacjami. 


* Zaczyn 1 - żytni

czas: 6-24 godz. w zależności od aktywności zakwasu

Składniki:

100 g. zakwasu
200 g. mąki żytniej
200 g. wody

Składniki zaczynu mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na 6 - 24 godzin, w zależności siły zakwasu. Powinien podwoić swoją objętość. Gdy zacznie rosnąć - mieszamy, że go "odparować". Gotowy zaczyn 1, podobnie jak zakwas, możemy przechowywać w lodówce i dokarmiać mąką i wodą.






* Zaczyn 2 - pszenno-żytni


czas: ok. 4 godzin
otrzymujemy ok. 300 g. Zaczynu 2 z jednej porcji

składniki:

110 g. gęstego Zaczynu 1
130 g. mąki pszennej
30-60 g. wody

Składniki Zaczynu mieszamy, odstawiamy do przefermentowania na co najmniej 4 godziny, do podwojenia objętości. Jeśli to się nie stanie, wstawiamy Zaczyn 2 na noc do lodówki. W takiej sytuacji wyjmujemy na godzinę przed dodaniem do ciasta.




*** "Pieszczoch" - cz.3 czyli ciasto na chleb ***



* Ciasto


(ok.1300 g.)
300 g. Zaczynu 2
400 g mąki pszennej (typ 550)
200 g. mąki żytniej (typ 1400)
sól - 2 łyżeczki
360-420 g letniej wody

Mąkę zmieszać z wodą i odstawić na 20 minut. 
Dodać cały Zaczyn 2 oraz sól. Wyrabiać kilka minut, odstawić na 10 min., znowu kilka minut wyrabiać. Odstawić na 1-3 godz. Można w międzyczasie odgazować. Ciasto powinno podwoić objętość. 
Po tym czasie wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, odgazować, podzielić na 2 części i każdy placek wyrabiać, nakładając brzegi na siebie. Włożyć do forem nasmarowanych lekko olejem i odstawić na 2-4 godzin.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
Piec 15 minut w temp. 250 st., potem zmniejszamy grzanie do 200 stopni i kontynuujemy do zbrązowienia skórki.

Tak na prawdę do chleba można dodawać różne rodzaje i typy mąk: orkiszową, żytnią, żytnią razową, pszenną razową, gryczaną, owsianą... Wedle upodobania. Do ciasta i posypania na wierzchu można użyć ziaren, takich jak: słonecznik, dynia, siemię lniane, czarnuszka czy sezam. Co kto lubi!
Uruchomcie wyobraźnię - pieczenie chleba może być fajną zabawą;)

Smacznego!



****************************************


*** Zupa zacierkowa ***





















* Zacierki *





Składniki:

1 szkl. mąki pszennej
woda




Mąkę wsypujemy do miski, dolewamy tyle wody, ile wchłonie mąka. Ciasto powinno być twarde. Jeśli się lepi i jest miękkie należy dosypać trochę mąki.

Z ugniecionego ciasta formujemy zacierki. Wersja prosta: trzemy ciasto na tarce. Wersja trudniejsza: formujemy zacierki pocierając ciastem o wnętrze dłoni. Wersja najbardziej pracochłonna (moja ulubiona): skręcamy zacierki palcami.

Uzyskujemy w ten sposób kluseczki podobne do tych na zdjęciu.

* Zupa *


Składniki:

kilka ziemniaków
woda
tłuszcz (najlepiej smalec ze skwarkami)
cebula
szczypta soli

Zaczynamy standardowo: obieramy ziemniaki. Nalewamy wodę do garnka i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości ze szczyptą soli.

Do ugotowanych ziemniaków wrzucamy zacierki, gotujemy razem na małym ogniu.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ewentualnie podsmażamy skwarki <3). Wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i rumienimy. 

Zezłoconą cebulkę razem ze skwarkami łączymy z gotującą się zupą. Możemy dosolić do smaku. Chwilę gotujemy dla "przegryzienia się" smaków.

Uzyskujemy efekt zbliżony do tego na zdjęciu powyżej (ja niestety nie miałam skwarek...).

Smacznego!


*****************************************




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz