sobota, 25 czerwca 2016

Przepiśnik Irenki - Biszkopt do owoców





Przepiśnik Irenki 

- Biszkopt do owoców 




Lato niby dopiero co się zaczęło, ale upały w pełni. Chwała Bogu - rozpoczął się sezon na świeże owoce, więc można poszaleć. U nas ostatnio placki z owocami, kompoty, sałatki i koktajle (choć z tymi ostatnimi trochę problematycznie, albowiem po spaleniu miksera przed świętami Bożego Narodzenia, zmuszona jestem do działań "analogowych"). Niemniej radzę sobie, bo jakże mogłoby być inaczej. 

Poza tymi wszystkimi "wariacjami na temat" przewijają się też oczywiście ciasta. Jedno z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych, to - według mnie i mojej rodziny - biszkopt z owocami. Przepis na pierwszym poziomie komplikacji, czyli każdy da sobie z nim radę. Owoce do zastosowania - praktycznie wszystkie. Ciasto oczywiście wg przepisu mojej Mamy.



Biszkopt do owoców


Składniki:
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju


Wykonanie:

Cukier wsypać do miski, utrzeć z jajkami. Dodać mąkę i proszek. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać olej.

Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Na wierzchu układamy dowolne owoce ( u mnie byłby to truskawki, ale równie dobrze mogą być jabłka, śliwki, rabarbar i jagody lub co tam chcecie). Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (ok. 25 minut). Sprawdzić patyczkiem.


"Skomplikowane", prawda?


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz