wtorek, 5 stycznia 2016

Przepiśnik Irenki - Grzaniec


Przepiśnik Irenki - Grzaniec


Za oknami - zima w pełni. Styczeń powitał nas mrozem. Zimne ręce i nogi to najlepsza droga do przeziębienia. Żeby się przed nim bronić mądrzy ludzie wieki temu wymyślili grzańca.

Na pewno każdy z Was choć raz miał przyjemność skosztować tego trunku w takiej, czy innej postaci, bo odmian i sposobów jego przyrządzania jest na prawdę bardzo wiele.

Jak powszechnie wiadomo podstawowym krokiem jest wybór pomiędzy winem a piwem. Wariant tu przedstawiony jest na bazie piwa. Dla ścisłości: do wykonania tego grzańca użyłam piwa butelkowanego, jasnego, niepasteryzowanego.

Jeśli jesteście ciekawi reszty zapraszam dalej.

Grzaniec


Jak już wspomniałam do wykonania grzańca potrzebna jest przede wszystkim odpowiednia baza. Najlepszym wyborem do grzańca piwnego jest piwo jasne, bez dodatkowych aromatów, ze względu na to, że taki rodzaj tego trunku najlepiej uwypukla wachlarz dodanych doń przypraw.

Składniki:

0,5 l. piwa jasnego
miód
imbir
goździki
cynamon
kardamon
cytryna

opcjonalnie: pieprz czarny,
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
 lub (w przypadku braku powyższych przypraw) przyprawa do grzańca lub przyprawa do piernika (uwaga! żeby nie zawierała mąki!)

łyżka rumu

można też na koniec dodać żółtko jaja kurzego (ja go nie dodaję)

Piwo przelewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu. Do ciepłego piwa dodajemy miód (w moim przypadku była to spora łyżka miodu lipowego) oraz przyprawy (wedle uznania). W moim przypadku były to: 

3 wiórki imbiru
8 goździków
mała łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
plasterek cytryny

P.S. Rumu na stanie nie miałam.

Całość podgrzać starając się nie przekraczać temperatury 40 stopni C, powyżej której miód traci swoje zdrowotne właściwości. Przelać do kubeczków, spożywać mocno ciepły.



Smacznego!


***

Dla tych, którzy są posiadaczami pociech, tudzież innych osobników, dla których alkohol nie wskazany można piwo zamienić na wodę lub mleko (spraktykowane!)

Grzaniec dla dzieci

składniki:

0,5 l. mleka (lub wody)
2 łyżki miodu
6 goździków
łyżeczka cynamonu
2 wiórki imbiru
szczypta kardamonu
plasterek cytryny

Przygotować tak, jak grzaniec piwny. Wlewając do kubeczków dobrze jest użyć sitka. Podawać mocno ciepłe.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz