poniedziałek, 11 stycznia 2016

Przepiśnik Irenki - Piernik (ulubiony)



Przepiśnik Irenki - Piernik (ulubiony)


Nie wiem, jak Wy, ale ja osobiście uwielbiam słodycze. Ale najbardziej ze wszystkiego uwielbiam piernik. Miód i przyprawy korzenne!... Lubicie? Ja nie wyobrażam sobie świąt bez piernika, pierniczków i ciastek miodowo-korzennych. 

W swoim czasie wypróbowałam kilka przepisów, mniej lub bardziej skomplikowanych. Zawsze jednak wracałam do tego, który wyniosłam z domu (w sensie dosłownym i przenośnym;)). To przepis na ciasto mojej Mamy (a jakże mogło być inaczej) a więc jest bezkonkurencyjny. 

Jeśli też chcielibyście spróbować, poniżej podam Wam przepis.


Piernik (ulubiony)


Składniki:

2 szkl. cukru,
4 szkl. mąki,
3 jajka,
1 szkl. śmietany,
1 łyżka sody,
przyprawa do piernika,
ok. 1 szkl. miodu,
dowolne bakalie (np. orzechy włoskie, rodzynki, suszone śliwki)

Z połowy szklanki cukru zrobić karmel. Resztę cukru utrzeć z jajkami. Dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody oraz resztę składników ciągle mieszając. 
Na ostatku dodać bakalie i upiec (ok. 170 stopni). Piec do zrumienienia skórki. Sprawdzać patyczkiem.

Smacznego!

PS. Ja - jak widać na załączonym obrazku - nie dodaję bakalii. No, może jeszcze orzechy bym przeżyła, ale od rodzynek lub suszonych śliwek na pewno wypadły by mi zęby, skołowaciał język, czy coś...;)

3 komentarze:

  1. Pychotka :) aż mi pachnie w pokoju i ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :) aż mi pachnie w pokoju i ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam Ci się szczerze: mi też :p Aż żal, że już się skończył!... Muszę w środę zrobić karmel i upiec piernik znowu;)

      Usuń