Jeżyki i blok
Mądrzy ludzie mawiają, że "przez żołądek do serca". Osobiście bardzo lubię kulinarne wyzwania. Oczywiście w zakresie wcześniej wspomnianym, czyli ze skrzywieniem na przepisy domowe i kuchnię kresową.
Dziś trochę słodyczy (szczególnie mi się przydadzą na dzisiejszy wieczór...). Przedstawię Wam przepisy mojej Mamy na jeżyki (na zdjęciu wyszły mało "zjeżone", ale to zależy od płatków) i domowej roboty blok. Uwaga! Będzie słodko i kalorycznie!
Jeżyki
składniki:
2/3 kostki masła (lub margaryny)
2 szkl. cukru (może być trzcinowy)
6 łyżek mleka
3 łyżki kakao
ok. 1/2 op. płatków owsianych (lub: ryżu preparowanego, migdałów, wiórków kokosowych...)
Składniki zagotować. Jeśli ktoś lubi może dodać zapach, pokruszą wanilię albo inny wynalazek wg upodobań. Ja robię bez "polepszaczy". Do masy dodać płatki owsiane, ryż preparowany, migdały. Moje są z płatków owsianych. Na taką porcję schodzi ok. 1/2 opakowania. Chwilę pogotować.
Gęstą masę wykłada się łyżką na talerz.
Smacznego!
Blok
składniki:
1 kostka masłą (lub margaryny)
1/3 szkl. wody
2/3 szkl. cukru
4 łyżki kakao
1/2 op. mleka w proszku,
herbatniki
ew. bakalie
Wodę, masło, cukier i kakao połączyć, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia.
Do masy wmiksować 1/2 opakowania mleka w proszku. Wkruszyć herbatniki, dodać bakalie. Całość wyłożyć do lekko natłuszczonej formy i schować do zakrzepnięcia do lodówki.
Smacznego!
Aż mi ślinka cieknie! Takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńTo wpadnij;)
OdpowiedzUsuń